Hűtés Napenergiával?! Hőség idején...

Lakás, ház hűtése napkollektor segítségével

Úgy tűnik, hogy a globális klímaváltozás következtében itt Magyarországon is fel kell készülnünk a forró nyarakra; ami a strandok, élményfürdők számára örömteli bevétel növekedést jelent, hiszen ilyenkor, aki teheti elmegy a strandra... de legalábbis a legközelebbi szökőkúthoz lehűteni magát, vagy behúzódik valamelyik plázába, egy kicsit hűsölni.

Aki otthon marad, annak viszont mindenféle házi praktikákkal kell hűvösebbé tenni a lakását, és/vagy saját magát. :) előkerülnek a ventilátorok, és aki megteheti, bekapcsolja a klímát is.

Utóbbinak viszont az az egyenes következménye, hogy ilyenkor jelentősen megnövekszik az áramfogyasztás, ami komoly plusz terhelést jelent az áramszolgáltatóknak, (és a pénztárcánknak). Extrém esetben akár egész város, vagy országrészek maradhatnak áram nélkül, mint ahogy ez már meg is történt az utóbbi években néhány országban.

Az elektromos árammal működő hűtőberendezések kiváltására ma már van egy sokkal energiatakarékosabb megoldás, mégpedig a Napenergiával történő hűtés!Azt a legtöbben már tudjuk, hogy a napkollektor a lakás melegvíz ellátásában és a fűtés rásegítésben komoly segítséget jelenthet. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy a napkollektor forróság idején a lakás hűtésére is használható; sőt, minél melegebb van, annál hatékonyabb a hűtés!
(A hűtéshez a napkollektor mellé egy ún. abszorpciós, vagy adszorpciós hűtőberendezést is be kell építeni a rendszerbe.)

Hát igen, ez komolyabb beruházást igényel, viszont ha figyelembe vesszük, hogy a napkollektoros rendszerek besegítenek a melegvíz előállításban, télen pedig a fűtésben is, akkor hosszú távon igen jelentős megtakarítást érhetünk el egy ilyen rendszer felszerelésével.

Nem is beszélve az ezáltal nyert függetlenség érzéséről, hiszen így sokkal kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a szolgáltatók és a politika szeszélyeinek.

Cs. G.0 megjegyzés:

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP